Interview by ELLE Sweden 13 SEPTEMBER 2019

GRUNDARNA AV A PART OF THE ART I EXKLUSIV INTERVJU I ELLE

Jenny Neck och Lisa Söderman lämnade stora, trygga modeföretag bakom sig för att satsa på sin helt egna affärsidé. Med A Part of the Art vill de erbjuda ett lyxigt, tidlöst mode med miljövänliga materialval.

Snabba trender, hög konsumtionstakt och ohållbara materialval. Modebranschens resa från miljöbov till miljövän har börjat, men det tar olika lång tid att se resultat. Lisa Söderman och Jenny Neck valde att offra tryggheten i stora modeföretag för att starta ett helt nytt projekt från ruta ett. Ett projekt med fokus på ett lyxigt, stilrent och tidlöst mode som inte kompromissar med miljön. Idén bakom projektet kom plötsligt för några år sedan, när Jenny skulle iväg och resa med sin man, utan barn.

Dagen till ära hade Jenny piffat sig lite extra och var på väg att lämna sonen till svärmor.
– När jag kom fram till svärmor så säger hon ”Vilken fin pyjamas!”. Det här var ju då ingen pyjamas utan ett svindyrt set från en internationell designer. Hon ville nog sjunka under jorden, men vi skrattade gott åt det.

IDÉN BAKOM A PART OF THE ART

På planet till Palma fortsätter Jenny och hennes man att fundera kring hela pyjamasincidenten och kom på att det är just det som fattas. Lyxiga, bekväma och stilrena plagg för kvinnor i alla åldrar. Där och då började A Part of the Art ta form. Jenny delade med sig av idén till Lisa, hennes bästa vän med lång erfarenhet av modebranschen, som genast nappade på konceptet.
– Jag ville själv komma bort från jagandet av snabba trender och skapa ett långsiktigt tänkande i hur vi konsumerar mode. När Jenny berättade sin idé kändes det så självklart. Det finns något lyxigt i att klä sig i set, att alltid ha den möjligheten när man köper ett plagg från oss. Även om det självklart går bra att bära plaggen separat, säger Lisa.

A PART OF THE ART GRUNDADES 2017

Januari 2017 grundades A Part of the Art och i augusti samma år släpptes deras första kollektion. Utmärkande för märket är den tidlösa känslan med ett starkt grepp på hållbarhet och ett helt nytt synsätt på antal kollektioner. Istället för många per år och mindre pre-säsongskollektioner mellan säsongerna, erbjuder märket två kollektioner – Warm weather och Cold Weather.
I den senaste kollektionen, Cold Weather 19, går plaggen i klassisk A Part of the Art-anda, med avslappnade silhuetter som möter lyxig loungewear. Färgskalan är dov och naturnära med plagg som genomsyras av en önskan om en mer utbredd Slow fashion-filosofi. Plaggen är skapade för att bäras om och om igen, med en hållbar produktion där material som kräver så lite energi som möjligt används i produktionen.

Trots det tidlösa, långsiktiga tankesättet är Lisa och Jenny alltid noga med att hålla en hög modegrad med samtida element. Inspirationskällor är The Row och Jil Sander, två modehus med en sparsmakad, stilsäker estetik.

Ni hade stabila karriärer inom mode på stora företag. Att lämna något stort och etablerat för att starta eget kräver så klart sitt mod. Var kommer det modet ifrån?
– Passion, det var precis som att vara nykär. Jag älskade mitt gamla jobb och trivdes bra. Men jag hade en så stark känsla av att livet är här och nu och såg hela A Part framför mig så fort vi satt planen, säger Lisa och Jenny fortsätter.
– Att då ha lyxen att ha sin bästa vän inom samma bransch med samma vision gjorde oss extra modiga. Jag minns så väl när Lisa ringde och sa ”Nu kör vi bara, vi gör det här tillsammans”. Jag var mammaledig med vår andra son som då var fyra månader och kände att alla stjärnor stod på samma rad, det är nu eller aldrig! Vi hade och har fortfarande så stark tro på att vi fyller ett efterlängtat tomrum inom modeindustrin om att få känna sig både snygg och bekväm.

Och hur kändes det egentligen att börja på en helt ny kula?

– Otroligt roligt och spännande. Lätt förvirrande ibland. Man inser vilken otrolig bredd och kunskap ett helt företag besitter när du måste lösa allt själv, säger Lisa.
– Insikten kom ganska tidigt att vi gick från att ha en ”titel” till en ny livsstil med mängder av utmaningar och nya roller. Plötsligt är du ekonomichef, logistikansvarig och kundtjänst samtidigt som du ska göra det ”du kan och förväntas” leverera inom. Alla områden är otroligt roliga att lära sig och vara en del av, det gör dessutom att ingen dag är den andra lik, förklarar Jenny.

JENNY OCH LISA OM SITT STARKA HÅLLBARHETSTÄNK

Ni har ett väldigt starkt hållbarhetstänk. Berätta mer om det!
– Det är en av våra drivkrafter till att vi startade bolaget. Produkterna ska också kunna leva länge både vad som gäller design, passform och kvalitet. Vi vill göra favoriter i garderoben som verkligen varar länge.

Hur tänker ni kring materialval?
– För att förlänga livstiden på våra plagg behöver vi hjälpas åt. Vi väljer främst material som ska kunna användas till många tillfällen, mjuka och sköna varianter är avgörande. Tencel och lyocel arbetar vi mycket med då dessa material har liten påverkan på miljön. Eftersom många material behöver tas väl om hand även hemma hos kund, försöker vi upplysa kunderna om hur vi kan göra bättre materialval och sortimenterbjudande.

Hur ser er produktion ut?
– Vi har ett tätt samarbete med våra leverantörer som jag har arbetat med tidigare. Vi köper de flesta tygerna från leverantörer i Europa som har lång erfarenhet. De flesta i branschen letar efter sätt att skapa en mer hållbar produktion och vi väljer att jobba med de som delar den här drivkraften med oss, säger Lisa.

Vad tänker ni om hållbarhet i övrigt?
– Vi tror båda på en långsiktig förändring, där vi dagligen behöver ta till små, viktiga medel för att se skillnad. Som att konsumera smart, äta mer hållbart och välja mer klimatsmarta alternativ vid transport.

Modebranschen står inför stora utmaningar ur ett hållbarhetsperspektiv. Hur tycker ni att branschen kan utvecklas?
– Det är viktigt att vi ställer krav på våra leverantörer om hela processen. Jag tror också på att kommunicera med kunden om hur vi på bästa sätt kan ta hand om produkten för att få de att hålla länge. Det behöver finnas ett värde i att behålla plagg och använda de mycket.

ATT LYCKAS I MODEBRANSCHEN

Branschen är tuff men väldigt åtråvärd. Hur lyckas man inom branschen, enligt er?
– Tydlighet är väldigt viktigt. Gör inte allt för alla, utan våga välja bort och fokusera på det du är bra på.

Hur ser framtiden ut för A Part of the Art?
– Det närmsta året fortsätter vi att expandera i Skandinavien och i Europa via våra återförsäljare och med en egen webbshop. Framåt kommer vi även introducera A Part of the Art på en global marknad, vilket känns jättespännande.

Vad vill ni uppnå med er karriär?
– Vi vill fortsätta kunna vara kreativa på alla nivåer inom företaget, både rörande dess vision och plan framåt samt inom design. Vi hoppas kunna växa i samma takt som vi gjort dessa två år.