Interview by Swedish Fashion Council 8 MAY 2018

Fyra snabba med…

Lisa Söderman, en av grundarna bakom ”A PART OF THE ART”.

Berätta mer om ditt varumärke “A part of the art” – hur fick ni er start och vad är konceptet bakom märket?

Efter att ha jobbat i branschen många år upplever vi som många andra, att konsumtionen av snabba trender och flera kollektioner per år känns omodernt. Vi använder själva 10-20 % av allt som finns i vår garderob och det vi använder oftast är det som är snyggt men samtidigt skönt. Genom att starta ett eget koncept som endast fokuserar på detta sätt att klä sig tror vi att vi på allra bästa sätt skapar den mest hållbara konsumtionen. A Part of the Art fyller ett tomrum inom modebranschen och vår stil har en stark sammankoppling till hemmet därav kallar vi oss ett lounge wear-brand. Vi vill göra mode som står på kvinnans sida – det handlar om att känna sig fin och bekväm för sin egen skull.

Vilka utmaningar har ni mött på vägen och klarat och vilka finns kvar?

Vår utmaning är också vår styrka; vi erbjuder något annat till marknaden. En hybrid mellan hemmet och mode som passar lika bra in i modevärldens återförsäljare som i heminredingsbutiker. För oss är det viktigt att kaplsa in känslan av lördag morgon i våra kläder genom att göra outfits man längtar efter att ta på sig. Vi märker att kunder som är längre fram och har gjort samma analys som vi är väldigt öppna för detta, men det finns de som behöver en säsong för att placera oss.

Vad är målet för “A part of the art” under 2018?

Vi har tre fokus för 2018 – Fysisk närvaro via utvalda återförsäljare i Skandinavien, utveckla och optimera vår webhandel samt marknadsföra och möta kund med ett glasklart koncept.

Vilka trender ser ni som ni tror kan påverka branschen framöver?

Man har pratat länge om sustainability och modevärldens påverkan på miljön. Nu börjar detta påverka branschen på ett helt nytt sätt och kunden är otroligt medveten. Kunden vill att det ska ”kännas bra i magen” och då krävs det något mer av den moderna handlaren än bara en produkt. Värderingarna inom företaget blir idag så transparenta med all kommunikation så det gäller att verkligen vara grundad i sitt koncept.

Vi jobbar med sustainability och har alltid ett hållbart tänk i vårt arbete i allt från materialval, produktutveckling och transporter. Detta känns självklart men också något vi gärna lyfter fram. Däremot tror inte vi att det är ett ”reason to be” som klarar sig självt. Det är starkt kopplat till våra värderingar och en del av A PART OF THE ART.